8.27a.m-Monday
Today nak try masak cencaru belah belakang.Selalu mak yang wat..tp bila da stay jauh2 cmnie kene lah wat sendiri kan (Independent)hihi.Lagipun husband suka makan...apapOn cubalah ek...
Recipe - Cencaru Seksi ouh!!
Bahan
4 ekor ikan cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang]
minyak
Bahan Sambal/Mesin2
4 ekor ikan cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang]
minyak
Bahan Sambal/Mesin2
batang serai [racikkan]
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 s/b kelapa parut
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan
daun kunyit [mayang halus]
3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji]
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 s/b kelapa parut
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan
daun kunyit [mayang halus]
3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji]
Cara membuat
1. Mesinkan bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.
2. Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.
3. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..
4. Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.
5. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.
6. Hiaskan dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam ikan.
jom masak!!
:) = masak ngan smile face!hihi
Caye kasi pic contoh jer sb xsempat snap lorh...
pape pOn tetap berjaya masak ikan Cencaru Sumbat nie
Husband told "sedap syg"hihi...best nyer dpt pujian..lalala
pic cOntoh jer
Caye kasi pic contoh jer sb xsempat snap lorh...
pape pOn tetap berjaya masak ikan Cencaru Sumbat nie
Husband told "sedap syg"hihi...best nyer dpt pujian..lalala
pic cOntoh jer
No comments:
Post a Comment